Up-coming Hamburg

by Magriet de Visser (find the original blog post on reishonger)

Afgelopen weekend reisde ik af naar het hippe up-coming Hamburg, de op één na grootste stad van Duitsland. De stad die altijd in de schaduw leek te liggen van grote zus Berlijn is de laatste jaren flink omhoog gekropen in de toplijsten van must-visit’s in Duitsland. Niet alleen toeristen trekken naar de stad, ook steeds meer lokale mensen willen zich hier vestigen.

Hamburg breidt uit, overal om je heen zie je wel een bouwkraan tussen flatgebouwen of gotische kerken oprijzen en de nieuwe wijk Hafencity, die pal naast het centum wordt gebouwd, zal plaats gaan bieden aan maar liefst 12.000 nieuwe inwoners. De stad wordt gesplitst door de brede rivier de Elbe en waar zich aan de ene kant het stadscentrum bevindt zie je pal aan de overkant de levendige havenindustrie. Deze bloeiende industrie geeft Hamburg een geheel eigen karakter wat je in geen andere stad in Duitsland terug ziet!

©reishonger                                                                         Hamburg heeft een bloeiende havenindustrie

Hamburg FACTS

Hamburg is een havenstad met, op Rotterdam en Antwerpen na, de grootste haven van Europa. Hamburg vormt een eigen deelstaat in het noorden van Duitsland en heeft maar liefst 1,8 miljoen inwoners. Het is een stad van oud gecombineerd met nieuw en met uitersten en contrasten. Zo zie je overal in de stad oude kerken en pakhuizen gecombineerd met nieuwe flatgebouwen en moderne architectuur. Ook tussen de mensen is het contrast groot. Zo zijn er meer dan 5.000 mensen miljonair, maar leven er ook 2000 mensen als dakloze op straat. 70 % Van de inwoners is Duits, de rest zijn immigranten waaronder een grote groep gastarbeiders die zich in de vorige eeuw in de stad vestigden voor werk. Hamburg wordt het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd en terecht, de stad telt maar liefst 2.300 bruggen die over de vele kanaaltjes in de stad heen lopen.

©reishonger                              Het beeld van Hamburg, moderne gebouwen gecombineerd met gotische kerktorens

HOT or NOT

Wie een trip maakt naar Hamburg bezoekt natuurlijk de bekende Reeperbahn in St. Pauli. Deze met neonlichten verlichte straat heeft als bijnaam “die Sündige Meile”, dit komt door het soort vermaak wat je er kunt vinden. De straat puilt namelijk uit van seksshops en stripclubs. Maar gelukkig vind je er meer. Eind de vorige eeuw werden de industrieën in deze woonwijk verruild voor vermaakindustrie, waaronder ook muziek. Veel Engelse bands, zoals The Beatles gaven in Hamburg hun eerste optreden. Hou je van muziek, bezoek dan Molotow aan het einde van de Reeperbahn. Deze knusse muziek-club is ingericht met een klein podium, een bar en een dansvloer en biedt plaats aan slechts een paar honderd mensen. Onbekende artiesten maar ook bekende namen als Mumford & Sons en The Black Keys hebben hier een show gegeven.

©reishonger

Hamburg & Water

Hamburg is groot geworden door haar strategische ligging als havenstad vlakbij de monding van de Noordzee. Doordat het stadscentrum pal aan het water ligt zijn er voor bezoekers dan ook meerdere attracties in en om het water gecreëerd.

Must-do’s:
Een rondvaart: Langs het centrum zijn er verschillende pieren vanwaar rondvaartbootjes vertrekken. In de avond zijn er zelfs party- en musicalboten!

©reishonger                     Bij rondvaart Barkassen-Meyer vaar je in een kleine boot door de kanalen van Speicherstadt

©reishonger

De Elbe-tunnel: Naast de pieren ligt de oude Elbe tunnel. Deze dateert uit 1911 en was de eerste onderwatertunnel van Europa en dus een must-do voor de toerist. Via een trappenstelsel daal je eerst tot onder de rivier en aan het einde van de lange tunnel kom je uit bij een uitzichtpunt waarbij je het hele stadscentrum ziet liggen.

©reishonger                                            Een flinke afdaling naar het begin van de Elbe-tunnel

Stadsstranden: Aan de rivier zijn meerdere aangelegde stranden te vinden en in het centrum vind je ook de hippe St. Pauli beach club, waar je vanuit je ligstoel met je voeten wroetend in het zand de af- en aan varende containerschepen kunt aanschouwen.

©reishonger

Het oude Speicherstadt: Een bezoek aan Hamburg is niet compleet als je het oude Speicherstadt niet hebt bezocht. Deze 19e -eeuwse op palen gebouwde pakhuizen hebben ooit gediend als opslaggebied van de haven en zijn door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en worden omringd door kanaaltjes en bruggen. Ook ‘s avonds is deze wijk een aanrader om door heen te slenteren en de prachtig verlichte gebouwen te aanschouwen.

©reishonger

Maritiem museum: In één van de oudste pakhuizen is het 10-verdiepingen-tellende Maritiem museum gevestigd. Het museum heeft niet alleen een collectie van ontelbaar veel modelschepen maar heeft per etage een bepaald interessant maritiem onderwerp aan de orde gebracht. Trek hier een paar uur voor uit!

©reishonger

©reishonger

©reishonger

Buitenwijken

Je wordt ontvangen door een lokale sfeer als je de om het centrum liggende ‘alternatieve’ wijken St. Pauli, Schanzenviertel en Karolinenviertel binnen wandelt. Met een mix van graffitikunst, kleine vintage winkeltjes en tweedehands rommelmarkten komt de lokale Hamburg feeling hier het beste naar voren. Ook buitenlandse eettentjes hebben hier naam gemaakt. Veel immigranten die zich hier in de vorige eeuw hebben gevestigd als gastarbeider hebben in deze buitenwijken een koffiezaakje of bistro geopend.

Must do’s:
St. Pauli: Als je niet verder kijkt dan de Reeperbahn, dan mis je het beste van Hamburg. Je vindt hier onder andere het stadion van St. Pauli, dé cultclub van het betaalde voetbal. De omliggende smalle straten staan vol met cafés waar ’s zomers jong en oud gezellig samenkomen op straat. Vergeet in deze wijk niet een overheerlijke veggie-Dürum-to-go te halen bij de beruchte Mr. Kebab. Als je genoeg tijd hebt zou ik er zeker even binnen blijven hangen aan één van de gezellige lange tafels.

©reishonger                                                              Stop voor een lunch-to-go bij Mr. Kebab

Schanzenviertel: Deze buiten het centrum gelegen wijk wordt ook wel de liberale ‘punk’ wijk van de stad genoemd. Deze naam heeft de wijk voornamelijk te danken aan de kleurrijke en grootschalige graffitikunst dat gedoogd wordt en als soort van vrijheid van meningsuiting wordt gebruikt en de uit de hand gelopen politieke opstanden die in het verleden hebben plaats gevonden. Het is een happening om doorheen te lopen. Midden in de wijk ligt een stadspark, waar naast een skatebaan ook een oude bunker staat die van top tot teen is bespoten met kunst en tegenwoordig fungeert als klimwand. Na een tip van een local belandden we naast het skatepark bij de Super Mercato Italiano voor een kopje koffie. Hier wordt echte Italiaanse koffie geschonken door één van de eerste immigrantenfamilies die zich hier in de vorige eeuw vestigden. Als koffieliefhebber kom je hier absoluut aan je trekken, want je kunt hier naast een kopje koffie ook de koffiebonen en andere benodigdheden inslaan om het thuis nog eens na te maken.

©reishonger

©reishonger                                        Tip van een local: een kopje koffie drinken bij Super Mercato Italiano

Karolinenviertel: Als je van vlooienmarkten houdt, dan moet je zeker de bekendste van Hamburg bezoeken. Elke zaterdagochtend wordt in deze wijk de bekende ‘Floh-Schanze’ markt gehouden. Van 8.00 tot 16.00 uur kan je hier op 1200 vierkante meter afdingen tot je er bij neer valt.

Altona: De wijk Altona is een mix van duurdere winkels, bio-supermarkten maar ook tweedehands winkels. Net buiten het winkelcentrum staat een grote oude fabriek waar, als er geen concerten worden gegeven, een grootschalige tweedehands markt wordt gehouden waar zoveel mensen op afkomen dat er al een rij vormt voor de deur. Een gezellige drukte waar je na het shoppen ook nog een biertje kunt pakken aan de bar!

©reishonger                                          Deze rommelmarkt in een oude fabriekshal is als een attractie zonder eindpunt

Green City

Hamburg probeert sinds een aantal jaar de stad eco-vriendelijk te maken. Zo richt de stad zich erg op het aanleggen van groen, zoals stadsparken, tuinen en moestuinen op daken. Ook heeft de stad sinds vorig jaar een verbod gelegd op plastic bekers, borden en bestek en gebruikt de gemeente zelf enkel nog chloor-vrije huishoudelijke producten. Ook het openbaar vervoer wordt gestimuleerd door het grote aanbod aan metro’s, bussen, treinen en ferry’s met een perfecte dienstregeling. Elke paar minuten gaat er een bus, trein, metro of ferry naar elke uithoek van de stad. Om het makkelijk te maken kan je tijdens je verblijf de Hamburg-Card aanschaffen, dit is één ticket waarmee je van alle soorten openbaar vervoer gebruik kunt maken.

Verblijf in Hamburg

Hamburg heeft qua keuze voor een overnachting een enorm aanbod aan hotels, airbnb’s en B&B’s. Ons verblijf in het Madison hotel was absoluut een goede keuze. De naam van deze hotelketen staat bij mij gelinkt aan de way-over-my-budget categorie hotels, echter schieten zij regelmatig fikse aanbiedingen de deur uit waardoor het hotel steeds meer wordt uitgekozen door jongeren die een ruim en toch betaalbaar verblijf zoeken. De kamers zijn groot en tot in de puntjes verzorgd en hebben een prachtig uitzicht op het centrum. Ze serveren een zeer ruim ontbijt waar je u tegen zegt, met keuze uit verschillende soorten yoghurt, ontbijtgranen, verse broden en wel oneindig veel soorten vers beleg. Hou je van wellness dan zit je hier ook goed, je kunt namelijk in je badjas de lift in stappen en een paar verdiepingen lager stap je zo de sauna binnen!

©reishonger     Luxe ingerichte kamers en een prachtig uitzicht op de St. Michaelis kerk

©reishonger                                                            Betaalbare luxe in het Madison hotel

Benieuwd geworden naar Hamburg?

Hamburg heeft een complete eigen toeristenwebsite. Hier kan je het beste beginnen met het plannen van je trip, plus je vind hier dagelijks nieuwe aanbiedingen voor zowel een verblijf als attracties. Ook heeft Hamburg Tourismus een handige smartphone-app, waar je highlights kunt zoeken, maar bijvoorbeeld ook een lekker restaurant in de buurt van waar je je op dat moment bevindt.

Du magst vielleicht auch

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert